دلایل عدم موفقیت فیلم کوتاه ایرانی در رسیدن به جوایز آکادمی

دلایل عدم موفقیت فیلم کوتاه ایرانی در رسیدن به جوایز آکادمی

دلایل عدم موفقیت فیلم کوتاه ایرانی در رسیدن به جوایز آکادمی

#تحلیل

_ نداشتن پخش کننده آمریکایی و تبلیغات حرفه ای:
اگر چه همواره این مساله مورد توجه فیلمسازان ایرانی، به ویژه کسانی که واجد شرایط معرفی به اسکار می‌شوند، بوده است؛ اما حقیقت ماجرا به این شکل است که بدون تبلیغات نیز، یک فیلم شاهکار همچنان شانس حضور در جوایز آکادمی را دارا است. اما چگونه؟
ده فیلم کوتاه در بخش های داستانی، مستند و انیمیشن انتخاب می شوند، اما از بین آن‌ها سه فیلم به طور مستقیم توسط کمیته اجرایی آکادمی انتخاب می‌گردند.
یعنی همان طور که فیلم های کوتاه ایرانی با ثبت نام ساده و بدون تبلیغات، با بازبینی هیات انتخاب سر از جشنواره های بزرگی مثل کن، ونیز، برلین و … در می آورند؛ در آکادمی نیز همواره تمام فیلم ها بررسی می‌شوند و سه فیلم به انتخاب خود کمیته مرکزی انتخاب می‌گردد. حتی اگر رای بالایی نداشته باشند.

با این حال داشتن پخش کننده آمریکایی قدرتمند و تبلیغات حرفه ای قطعا در انتخاب شدن نهایی تاثیر زیادی خواهد داشت، ولی برای رسیدن به این جنس از تبلیغات باید هزینه بسیاری کرد.

_ کمبود امکانات در تولید فیلم کوتاه:
در بررسی این گزینه نیز باید بگوییم که اگرچه امکانات خوبی در سینمای ایران وجود دارد، ولی کمتر فیلمسازی از آن‌ها استفاده می‌کند و اکثر فیلم های کوتاه ایرانی با حداقل هزینه تولید و امکانات ساخته می شوند.

_ ضعف در کارگردانی اثر و نگرش فیلمساز:
شاید باید گزینه ضعف در فیلمنامه و ایده را مطرح می کردیم. اما در اغلب موارد فیلم هایی که به آکادمی معرفی می شوند (دریافت حداقل یک جایزه از فستیوال معتبر) دارای ایده‌ای درخشان‌اند و اگر ضعفی در فیلم وجود داشته باشد، به کارگردانی اثر مربوط می شود.

_ وجود رقیبان حرفه ای و قدرتمند:
علاوه بر وجود کمپانی های بزرگ فیلمسازی که گاهی با ساخت فیلم کوتاه به رقیبان سرسختی تبدیل می شوند، کمپانی های کوچک و مستقلی وجود دارند که می خواهند با حضور در فستیوال ها و جوایز آکادمی ها، به خصوص اسکار، نام خود را بر سر زبان ها بی‌اندازند.
بنابراین یک فیلمساز کوتاه ایرانی باید علاوه بر فیلمسازان خلاق و حرفه ای، با کمپانی های کوچک و بزرگ آنها نیز رقابت کند؛ به خصوص شرکت های آمریکایی که در کشور خود به دنبال موفقیت هستند.
این نکته را نیز بدانیم که فیلم های کوتاه می توانند با اکران حداقل یک هفته ای در سینماهای لس آنجلس ، فیلم خود را به آکادمی معرفی نمایند که همین امر باعث فعالیت جدی کمپانی های سینمایی در این رقابت می شود.

_ عدم معرفی به اسکار از طریق جشنواره های الف ویژه (کن،برلین،ونیز، اننسی و …):
در سال های اخیر، فیلم های کوتاه ایرانی توانسته اند در جشنواره های الف ویژه حضور داشته باشند اما هنوز نتوانسته اند از طریق این فستیوال ها و با کسب جایزه بهترین فیلم کوتاه فستیوال الف به آکادمی معرفی شوند.
اهمیت این اتفاق بالاتر از تمامی موارد بالاست، چرا که اگر نگاهی به لیست های فیلم کوتاه و بلند سال های اخیر آکادمی بیاندازیم، همواره این فیلم های برنده، شانس بسیار بالایی برای حضور و حتی کسب اسکار را دارند.

* در پایان باید به این نکته اشاره کرد که جوایز اسکار در حقیقت جوایز یک سال فعالیت سینمایی در آمریکا (هالیوود) بوده، اما توجه همیشگی آکادمی به جذب استعدادهای سینمایی از سراسر دنیا باعث شده تا این رویداد از اهمیت بالایی بین اهالی سینما برخوردار باشد و در هر نقطه ای از جهان برای رسیدن به آن دست از تلاش برندارند.
#فیلمنامه_نویسی